Odderroeren Juliane Elander er i VM-finalen

Onsdag vandt den danske letvægtsdobbeltfirer opsamlingsheatet stort, og på fredag går de to østjyder og de to sjællændere efter en VM-medalje i et stærkt medaljefelt

Søndag den 9. sep begyndte dette års verdensmesterskaber i Plovdiv, Bulgarien. I alt stiller 62 nationer og 950 roere til start, og hos de 11 danske både. Det er i den kontekst, dagens sejr skal ses.

Nogle dage kan man bare se på roerne, at det hele fungerer på holdet. Det gjorde det for Juliane Elander fra Odder Roklub, Trine Toft fra Hadsund Roklub, Aja Runge fra Roskilde Roklub og Mathilde Persson fra Bagsværd Roklub i VM-opsamlingsheatet.

Den danske båd fløj ud af starten og fik hurtigt lagt sig i sig i spidsen. Undervejs var tyskerne lige oppe og prøve den 39-årige Juliane & Co af, men danskerne trykkede bare lidt ekstra på og genvandt føringen. Den holdt helt til målstregen med så flot og kraftfuld roning, at live-kommentatoren på worldrowing til at sige: whaouiiiii.

Juliane Elander er da også godt tilfreds
”Vi eksekverede vores plan i dag, med at komme ud af starten. Det lykkedes jo ikke for os i det indledende heat i mandags. Vi havde et godt ræs – og jeg tror, at det bliver en tæt og spændende finale på fredag,” forklarer hun.

Letvægtsdobbeltfireren er kalr til fVm-finalen Mathilde, Julian, Aja og Trine

Nu er både start og slutspurt på plads

For de danske piger er der gode erfaringer at tage med fra både det indledende heat og opsamlingsheatet.

Da Italien slog Danmark i det indledende heat i mandags, var det danske firkløver kun to sek. efter på målstregen, selvom de havde en katastrofal start.

Ned over de 2000 meter skruede pigerne dog gradvist op for rugbrødsmotoren, og faktisk havde de den hurtigste splittid på de sidste 500 meter. Den var endda hurtigere end lynkinesernes. Det kalder danskerne i spøg det guldmedaljeslugende mandskab fra Kina. Ikke uden grund for Kina har stort set vundet alt, hvad det har stillet op i de senere år, og det kribler i de atletiske, rød-hvide rokroppe for at slå netop  dem, selvom det bliver svært.

“Vi ror for at vinde på fredag, selvom Italien og Kina så stærke ud i indledende heat. Med en start som i dag er Italien bestemt ikke urørlig,” fortæller en spændt Juliane Elander.

Det er for øvrigt hendes 11. VM-deltagelse for Danmark. Hun har siden 2001 deltaget i VM i single- og dobbeltsculler, og hun har også stillet op i dobbeltfirer to gange før. Begge gange har det givet VM-sølv til Odderroeren.

Derfor er målet i Plovdiv også klart: Der skal en medalje med hjem, og den tror Juliane på, fordi hun føler sig godt tilpas i dobbeltfireren og mener, at de fire sammen kan finde den rette spændingskurve.

I finalen møder Danmark Kina, Italien, USA, Storbritannien og Tyskland. Det er på fredag kl. 11.44 og hvis der ikke kommer direkte TV-transmission, kan Juliane og Co’s finale livestreames på Worldrowing.com.